Cumartesi, Ocak 28, 2012

Khichari Tarifi


Bugün sabah çok güzel bir kahvaltı yaptım. Genellikle kahvaltılarımda tükettiğim hazırlanışı çok basit Khichari veya mercimek ve basmati pirinci yemeğini paylaşmak istiyorum.

Khichari ("kitch-eri" olarak telaffuz edilir) ve özellikle veganlar için önemli bir yemek olduğunu düşünüyorum. Khichari aynı zamanda Ayurveda’ya göre Sattva yiyecek olarak da bilinir. Sattvik yiyecekler saf ve sağlığa yararlıdır. Beden ve zihin için bir denge unsurudur. Ayrıca, kolayca hazmedilir ve emilirler.
Özellikle bu tarifi mevsim değişimlerinde tüketmek iyidir. Bütün gün ihtiyacınız olan proteini tek öğünde alabilirsiniz.

Khichari hakkındaki en harika şey istediğiniz şekilde baharat ve
sebzelerle kendi tarifinizi geliştirebilmenizdir. Siz de öyle yapabilirsiniz. Benim favorim aşağıdaki gibi ve tarif 4-6 kişiliktir.

Malzemeler:

    125 gr yıkanmış ve süzülmüş sarı mercimek
    1 ½ litre su
    1 tane defne yaprağı
    ½ çorba kaşığı rendelenmiş taze zencefil
    1 küçük tohumları ayıklanmış ve doğranmış yeşil biber
    ½ çay kaşığı zerdeçal
    2 çay kaşığı kişniş
    250 gram basmati veya yasemin pirinci
    250 gram seçiminize göre küp küp doğranmış karnabahar,
    patates, brokoli vs..
    2 adet doğranmış olgun domates
    1½ çay kaşığı tuz
    2 çorba kaşığı zeytin yağı
    2 çay kaşığı kimyon tohumu
    Birkaç adet köri yaprağı
    ½ çay kaşığı hing (şeytan tersi)
    Sunum için kesilmiş limon  

Hazırlanışı:

Büyükçe bir tencerede mercimekler, su, defne yaprağı, zencefil,
biber, zerdeçal ve kişnişi kaynatın. Su kaynamaya başlayınca ateşin
altını kısın ve tencerenin kapağını kapatarak 15 dakika boyunca
pişirin. (Mercimekler kırılmaya başlayıncaya kadar.)
Sonra pirinç, sebzeler, domates ve tuzu ekleyin ve karıştırarak
karışımın tekrar kaynamasını bekleyin. Kaynama başlayınca ateşin
altını kısın ve tencerenin kapağını tekrar kapatın. Ara sıra
karıştırarak 15 dakika daha pişirmeye devam edin.(Pirinçler
yumuşamaya başlayıncaya kadar.)

Masalanın hazırlanması:

Zeytin yağını küçük bir tavada ısıtın. Kızaran yağa kimyon
tohumlarını atın ve kimyonlar hafif kahverengileşinceye kadar
kızartın ve köri yapraklarını ekleyin. ( dikkat edin yapraklar
çatırdayabilir) Hingi de ekledikten sonra tavayı havada döndürün ve
bu karışımı khicharinin üzerine dökün. Masalayı khichari içerisinde
iyice karıştırın ve ateşin altını kısarak 5 dakika daha pişirin.
Pirinçlerin iyice yumuşadığından emin olun. Eğer sulu bir khichari
istiyorsanız tencereye azıcık kaynamış su ekleyebilirsiniz.

Afiyet Olsun!

Sevgilerimle,
Nrsimha Krişna das (Serhat) 

1 yorum:

Navanalini D D dedi ki...

Hare Krishna,
çok güzel bir tarif bugün pişireceğim
Ankaradan sevgiler