Okulda öğrenemedikleriniz: Vedalar ve Vedik kültürü
Okulda pek çok şeyi öğrenebiliriz ama malesef önemli, yaşamsal olanları değil. Bunlar bu dünyayı nasıl kullanabileceğimiz ve nasıl yaşayabileceğimiz hakkında bir tür el kitapları olan Vedalarda işlenir. Açıkçası, herkese erişebilir olmaları gerekir.
"Veda" Sankritçe "bilgi" demektir. Sanskrit, Vedik medeniyetinin diliydi. Veda ismi verilen Vedik yazıtlara (şastralara) dayanan Vedik kültür, o zamanlarda Bharat-varşa olarak bilinen, merkezi Hindistan olan tüm eski dünyada yayılmıştı. Vedalar Dünya üzerindeki en eski ve aynı zamanda da en geniş ve derin ufka sahip edebi eserlerdir. Hem maddi hem de manevi bütün bilgi alanlarını kapsarlar. Günümüzdeki bilimsel ve teknolojik çabalarımız onların maddi gelişmelerinin sadece bir kısmına yaklaşabilirken spiritüel niteliklerinin ise çok daha yüksek olduğunu görürüz.
Vedas and Vedic culture: what you won't learn in school
In school we can learn many things but unfortunately not the important, existential ones. These are elaborated on in Vedas, a sort of manuals how to use this world and how to live in it. Obviously, they should be available to everyone.
"Veda" is Sanskrit for "knowledge". Sanskrit was the language of Vedic civilization. Vedic culture, based on Vedic scriptures (sastras) called Vedas, flourished all over the ancient world with center in India, formerly known as Bharata-varsa. Vedas are the most ancient literary works on Earth, at the same time with the profoundest and widest scope. They cover all fields of knowledge, material and spiritual. Our recent scientific and technological efforts can only to some extent approach their material advancement while their spirituality is much more elevated.